Filosofi

Jag tro att kroppen kan läka de flesta åkommor själv, att kroppen har en inneboende förmåga att skapa balans och läka. Om vi ger kroppen rätt förutsättningar så klarar den det mesta.

 

Men varför har då människor kronisk värk, autoimmuna sjukdomar etc.?

 

Jag tror att det handlar om negativa stimuli; om vi kontinuerligt retar kroppen med negativa stimuli så kommer den delikata balansen att störas och kroppens förmåga att läka blir hämmad.

 

Kiropraktisk filosofi säger att vi bör minimera kroppen från tre olika former av stress:

 

  • Fysisk stress – dålig ergonomi i arbete, fall från häst, felbelastning, idrottskador etc
  • Mental stress – oro, depression, skilsmässa, förlust av en närstående etc
  • Kemisk stress – droger, miljögifter, konserveringsmedel, felaktig kost etc

 

 

All min undersökning och behandling baserar jag på några grundprinciper:


  • Jag tror att alla människor har en inneboende intelligens i kroppen. Denna intelligens läker våra sår, bryter ner maten och kan tillverka: hudceller, muskelceller etc. Det är också den intelligensen som vet vilken temperatur din kropp ska ha just nu.
  • Nervsystemet är en viktig del för kommunikation i kroppen. Hela tiden skickas signaler i nervsystemet: från hjärnan till organ, körtlar och muskler och tillbaka till hjärnan.
  • Om det blir en blockering i nervsystemet så kan dessa signaler bli hämmade. Informationen som skickas i nervsystemet blir mindre än 100%. Vid ett sådant fall antar jag att den inneboende intelligensen inte har all information den skall ha för att kunna upprätthålla balans och harmoni i kroppen.

 

Smärtor och problem i vår kropp kan vi få av många anledningar. Det kan vara en vrickad fot som gör att vi belastar höft och bäcken ojämnt eller stress. Stress på arbetet eller hemmet kan göra att vi ständigt drar upp axlarna och andas på det karaktäristiska sättet man gör när man är stressad, en så kallad bröstandning. Dagens samhälle utsätter oss för miljögifter och konstant stress. I sådana förhållanden kan det vara svårt att leva upp till de förväntningar man ofta ställer på sig själv. Många lever av illusionen att man skall ha den perfekta kroppen, vara den perfekta föräldern och partnern osv.

Om vi ställer höga krav på vår kropps prestation och funktion så bör vi också ta hand om den. Ge den bra bränsle (mat) och kontinuerligt kolla så att den fungerar bra. Detta för att vi skall kunna leva med kvalité i ett smärtfritt liv. Slippa sjukskrivningar, kunna njuta av ledigheter och ha möjligheten att kunna leka med våra barnbarn när vi blir äldre.

På samma sätt som vi borstar tänderna morgon och kväll för att förebygga karies och slippa dyra tandläkarkostnader – på samma sätt anser jag att vi bör ta hand om vår ryggrad. Att gå hos en kiropraktor regelbundet ökar chansen till en välfungerande ryggrad genom hela livet.

Redan på de gamla grekernas tid utförde Hippokrates olika typer av manipulation av ryggraden. Vid studier av historiskt material från olika epoker och kulturer finner man ofta underlag för att manipulationstekniker har använts i årtusenden över hela världen.

 

Vill du veta mer om modern kiropraktik, forskning och dess historia? Kolla här

Filosofi